Archiv der Kategorie: Architektur

Eisfestival @ Harbin

Seit 1985 werden im Nordosten Chinas alljährlich bekannte Gebäude und Personen aus Eis und Schnee nachgebaut. In Harbin werden somit hunderte von vergänglichen Skulpturen aus dem kalten Nass erstellt und allabendlich in einem ganz besonderen Licht ausgestellt. Inzwischen hat das Eisfstival so eine Begeisterung hervorgerufen, dass sogar schon Massenhochzeiten Gruppenhochzeiten organisiert werden. Schon ziemlich schick – meine Hochzeit würde ich dort dennnoch nicht feiern wollen..

Advertisements

Haus W – by Kraus Schönberg Architects

Hier ganz in meiner Nähe, in Hamburg, steht das Haus W, dass durch das Architekturbüro Kraus Schönberg, zum Leben fand. Von Außen erinnert es ein wenig an einen Container mit etwas Glas. Im Haus jedoch bekommt man die wahre Schönheit, mit viel Sichtbeton und Platz, zum Vorscheinen.

Mein persönliches Highlight ist das deckenhohe Bücher“regal“ . Das notiere ich mir auf jeden Fall auf meinem „Willhaben-Zettelchen“! Seht her:


JKC1 House – by ONG&ONG

Das in Singapur ansässige Architektenbüro ONG & ONG haben das JKC1 Haus fertiggestellt. Auch wenn es auf den ersten Blick anders ausschaut, es ist für eine Familie! Sollte ich irgendwann einmal das nötige Kleingeld besitzen, würde ich… Ach, komm..!

“This is one of three ‘good class bungalow’ plots carved from a larger plot developed by the Keck Seng Group. The house sits on a slight incline and overlooks a pool in the front yard, following the feng shui belief of balancing the “mountain” and “water” elements.

The first floor’s living and dining area is a vast and continuous space providing an unobstructed view of the pool and front lawn. The generously proportioned kitchen with laundry area is located to the back of the house together with the garage.

A centralised, combination staircase leads up into the open courtyard directly above the kitchen. To the left, is the master suite with bedroom, walk-in wardrobe and bathroom, while the children’s bedrooms and adjoining playroom occupy the opposite side. In the middle, a multi-purpose family area takes up the front section, while the side. In the middle, a multi-purpose family area takes up the front section, while the back area houses an additional room. From the courtyard, a spiral staircase ascends onto the terrace that can serve as a BBQ or entertainment area where guests can take in the beautiful views of the surrounding greenery.

Generous use of space is what distinguishes this house from others, making it a welcome relief from Singapore’s high-density urban environment.”


The House Lam Project

In Südafrika, genauer gesagt in Johannesburg, hat das Architekturbüro Nico Van Der Meulen Architects dieses traumhafte Luxushäuschen renoviert und fertiggestellt. Das Haus selbst wurde bereits in den 50er erbaut.

“The original house was north-facing, but on an extremely limited level platform: The site has a five storey fall from the south-east to the north- west corner.

Werner van der Meulen designed the infinity edge pool to extend over the steep fall, placing it on a single 3m diameter column, cantilevering nearly six metres. He created a massive rock clad wall which bisects the building on a north-south axis, then transforms into a huge red-painted beam which helps to support the lanai roof.

Frameless stacking doors fold away to create a seamless indoor/outdoor sensation, with the pool jutting into the living area with the doors open.

The original foot print area was extended to create extra garages and a new first floor added , which houses three suites, a pyjama lounge and a kid’s study. Staff accommodation was placed on top of the new garage.

The original two kids bedrooms became a study, and the original main suite a guest suite.

The ground floor living space was gutted, and a large open plan, partially double volume living space housing the family room, dining room, kitchen and ancillary spaces created.

A new 6x13meter lanai next to the pool was added on the only piece of usable land on the north side , growing out of the mountain, with spectacular views to the north and west.

The original cellar was retained as a wine cellar and a home theatre with views into the pool.”

Photos by: David Ross, Barry Goldman, Nico van der Meulen.
Source: Contemporist


23 Alnwick Road – by Park + Associates

Park + Associates hat 2009 dieses Wunder in Singapur erschaffen: Das 23 Alnwick Road Project:

“23 Alnwick Road is considered by Park + Associates Pte Ltd as a rare few project where the ‘the client’s character comes through in the form of a house’. The functions are encapsulated in boxes and arranged/stacked to create a larger mass. Black and white is the predominant colour theme that runs evident throughout the house, with materials such as black-powder-coated aluminum and black mild-steel casting strong formal outlines along the plane of the boxes.

Most of the spaces are arranged in a linear manner to facilitate light and cross-ventilation; also the use of Low- emissivity glass.

The architect drew his inspiration from both Philip Johnson and Tadao Ando. The detailing of the black glass box atop the white concrete mass and interplay of light and spaces.

This is one of their 1st houses where Park + Associates are satisfied with both the internal spaces and the form, and also the way they tie in with each other.”


Gymnasiumhouse

Eine abgefahrene Idee  – und hätte ich nicht so oft die Schule gewechselt und somit Entscheidungsschwierigkeiten, würde ich auch so wohnen wollen. In meiner Schule!

Das alte Schulgebäude in den Niederlanden wurde zu luxuriösen Apartements umgebaut. Mit viel Liebe zum Detail und einem ganz besonderen Charme hat man Mietern so die Möglichkeit gegeben in dem Gymnasiumhouse zu wohnen.

Ursprünglich befand sich im Erdgeschoss eine Sporthalle, was man an dem zweiten Bild an der Klettersprossenwand erkennen kann. Die Wohnungen in der oberen Etagen verfügen über Dachterassen, um die Zimmer mit viel Licht zu versorgen und so hell und freundlich erscheinen zu lassen.

via Coultique


Mont-Ras Residence – by Marta Garcia Orte & Antonio Zamora

Dieses schicke Häuschen haben die Architekten Marta Garcia Orte und Antonio Zamora in Catalonien, Spanien erschaffen. Ein Traum mit Pool und viel Sichtbeton. Genau nach meinem Gusto…


“The project’s goal was to achieve proper integration with the surrounding oak forest near a river and with the local social and cultural traditions. The care taken with respect to the relationship with the neighboring buildings in terms of orientation and visual composition is expressed by a complex scheme for which, for example, approaching the house from the street level, only a small portion of it (top level) is visible.

The main entrance is accessible via an outside staircase leading to the lower level, through a transitional space from which visitors can glimpse the space shared between the two bodies of the complex: the main volume and the sleeping area both standing behind a majestic Quercus suber (latin for cork oak).”